Krízový fond Karpatskej nadácie

Máme radi Ukrajinu

Krízový fond Karpatskej nadácie reaguje na krízové situácie v regióne východného Slovenska. Bol založený v roku 2020 po vypuknutí pandémie Covid-19, keď sme si uvedomili, že potrebujeme rýchlo a efektívne reagovať na akútne potreby, ktoré prinášajú nečakané a kritické situácie.

Utečenecká kríza vyvolaná vojnou na Ukrajine je najväčšou utečeneckou krízou v Európe v tomto storočí. Za prvé tri mesiace vojny utieklo z Ukrajiny viac ako 6,5 miliónov ľudí, z toho viac ako 444 000 utečencov prišlo na Slovensko, prevažne ženy, deti a starší ľudia, vrátane ľudí z minoritných skupín. Aj preto sme celý Krízový fond Karpatskej nadácie presunuli na pomoc utečencom z Ukrajiny.

Vo fonde je aktuálne 200 000 eur. Základ tvorí suma peňazí od našich firemných partnerov. Ďalšie financie prišli vo forme darov od ľudí, nadácií a firiem zo Slovenska aj zahraničia. Spustili sme medzinárodnú kampaň v spolupráci s naším partnerom Transnational Giving Europe, do ktorej prispeli aj ľudia a organizácie zo zahraničia a otvorili sme aj darcovskú výzvu Máme radi Ukrajinu. Suma vo fonde sa postupne navyšuje o ďalšie prichádzajúce dary.

Finančné prostriedky z fondu prerozdeľujeme cez jednoduchú grantovú výzvu Máme radi Ukrajinu, a to medzi organizácie, ktoré priamo pomáhajú ľuďom z Ukrajiny na našom území.

Na jeden projekt je možné požiadať o podporu v maximálnej výške 5 000 eur.

Aké riešenia podporíme?

Podporíme organizácie a školy na východnom Slovensku pri poskytovaní pomoci ľuďom z Ukrajiny, ktorí utekajú pred vojnovým konfliktom na Slovensko. Poskytovaná pomoc musí mať charakter humanitárnej alebo rozvojovej pomoci, a teda rýchlej reakcie na stav núdze spôsobenej mimoriadnou udalosťou, alebo môže významne podporovať integráciu utečencov do spoločnosti na Slovensku, a to najmä formou:

• zabezpečenia základných životných potrieb,
  • právnej, sociálnej a/alebo psychologickej pomoci,
  • podpory integrácie detí a mladých ľudí do vzdelávacieho procesu a spoločnosti,
  • podpory integrácie dospelých ľudí na trh práce a do spoločnosti,
  • podpory bezpečnosti a prevencie obchodovania s ľuďmi,
  • pomoci Rómom a občanom iných krajín utekajúcim z Ukrajiny,
  • pomoci ľuďom zo zraniteľných skupín.

Ako sa uchádzať o podporu?

Realizácia projektu

Váš projekt sme vybrali. Čo sa bude diať ďalej?

1.

V prvom rade s Vami
 uzavrieme
zmluvu
 o poskytnutí grantu.

2.

Grant prevedieme na Váš
 účet formou jednorázového príspevku.

3.

Nič nebráni tomu,
 aby ste realizovali
 Váš projekt.

4.

Po skončení realizácie projektu nám pošlete záverečné vyúčtovanie.

Otázky a odpovede

Grantová výzva má jednoduchú schému a je otvorená po dobu trvania krízovej situácie v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine, respektíve do vyčerpania finančných prostriedkov určených pre túto výzvu.

Žiadosti hodnotíme na mesačnej báze. Posudzované budú žiadosti doručené najneskôr k poslednému kalendárnemu dňu mesiaca predchádzajúceho mesiaca, v ktorom sa hodnotí (napr. žiadosti doručené do 30. 6. budú hodnotené v júli). Rozhodnutie o udelení grantu bude oznámené mejlom, najneskôr do 2 týždňov od uzavretia hodnotiaceho kola.

O finančné prostriedky môžu žiadať organizácie, samosprávy a školy, ktoré pôsobia v košickom a prešovskom kraji:

1. Občianske združenia registrované podľa zákona č. 83/1990 Z.b. v znení neskorších predpisov.
  2. Neziskové organizácie poskytujúce všeobecne prospešné služby registrované podľa zákona č. 213/1997 Z.z. v znení neskorších predpisov.
  3. Neinvestičné fondy registrované podľa zákona 147/1997 Z.z. v znení neskorších predpisov.
  4. Nadácie registrované podľa zákona č. 34/2002 Z.z. v znení neskorších predpisov.
  5. Vysoké školy, stredné školy, základné školy a materské školy so sídlom v košickom a prešovskom kraji

.

• Všetky žiadosti budú v čo najkratšom možnom termíne hodnotené z hľadiska splnenia základných kritérií výzvy – oprávnený žiadateľ, zameranie podpory, a ostatné formálne náležitosti tejto výzvy.
  • Projekty spĺňajúce základné kritériá budú následne hodnotené Karpatskou nadáciou z obsahovej stránky – oprávnenosť výdavkov vzhľadom k aktuálnym potrebám, kvality a dosahu pomoci – žiadatelia pokrývajúci urgentné potreby budú uprednostnení.
  • Podpora môže byť udelená len na pomoc ľuďom z Ukrajiny prichádzajúcim na Slovensko v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine.
  • Konečné rozhodnutie bude oznámené žiadateľovi emailom v čo najkratšom možnom termíne.
  • Finančné prostriedky poskytnuté z tejto výzvy je potrebné použiť najneskôr do 31. 12. 2022.
  • Grantový program je otvorený po dobu trvania krízovej situácie v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine, respektíve do vyčerpania finančných prostriedkov určených pre túto výzvu.
  • Karpatská nadácia si vyhradzuje právo rozhodnúť o neudelení podpory žiadateľom, ktorých činnosť a aktivity nie sú v súlade s poslaním a politikami Karpatskej nadácie, najmä Etickým kódexom Karpatskej nadácie a Politikou práv ochrany dieťaťa, alebo sú aktivity organizácie v rozpore so zákonom a dobrými mravmi.
  1. Prešovské dobrovoľnícke centrum – Prešovskí dobrovoľníci Ukrajine (Prešov)
  2. OZ Barlička – Special Needs Emergency Fund (Prešov)
  3. ETP Slovensko – Centrum pre udržateľný rozvoj – Nízkoprahové aktivity pre deti a rodiny prichádzajúce z Ukrajiny do Košíc (Košice)
  4. OZ Pre človeka – Pomáhame Ukrajine (Poprad)
  5. ZŠ Kežmarská – Budeme sa učiť spolu (Košice)
  6. OZ Gaštanový koník (Snina)
  7. OZ Aetós – Priestor na načerpanie síl a nádeje (Parchovany)
  8. Základná škola Bernolákova – Pomoc našim kamarátom z Ukrajiny (Košice)
  9. Maják nádeje – Šanca zamestnať sa
  10. Mestská časť Košice – Staré Mesto – Radosť (Košice)
  11. OZ Otvor dvor – Pomoc s ubytovaním a začlenením utečencov z Ukrajiny (Rožňava)
  12. Cirkevná škola v prírode n.o. – Pomoc susedom (Juskova Voľa)
  13. Rómsky inštitút – Roma Institute, n.o. – солідарність/solidarita (Prešov, východné Slovensko)
  14. POHĽAD zhora, n.o. – Pomáhame Ukrajine (Košice)
  15. ZŠ s MŠ Budimír – Pomoc Ukrajine (Budimír)
  16. Katolícka univerzita v Ružomberku, Teologická fakulta Košice – Zdravo a hravo! (Košice)
  17. DORKA, n.o. – Dorka pomáha utečencom z Ukrajiny (Košice)
  18. Základná škola Kežmarská 30 – Chceme sa učiť spolu (Košice)
  19. Cor Sancti Martini, n.o. – Podtatranská pomoc Ukrajine (Poprad)
  20. Saplinq, o.z. – Zabezpečenie priamej pomoci pre LGBT+ utečencov/utečenkyne z Ukrajiny v tranzitnom hube v Košiciach-Ťahanovce (Košice)
  21. Krajské centrum Asociácie nepočujúcich Slovenska Prešov – Tlmočenie a všestranná pomoc ukrajinským nepočujúcim utečencom (Prešov)
  22. Funnily n.o. – Pomáhame Ukrajincom v Prešove (Prešov)
  23. KreDO – Pomáha ukrajinským rodinám (Ľubotice)
  24. Obec Obišovce – Humanitárna pomoc odídencom z Ukrajiny (Obišovce)
  25. OZ Podaj ďalej – Podaj ďalej pre Ukrajinu / Passing on humanity to Ukraine (Prešov)
  26. Slovenský Červený kríž Územný Spolok Svidník – Pomoc Ukrajine – Ubytujme ich (Svidník)
  27. Slovenský Červený kríž, Územný spolok Košice-mesto – Skvalitnenie pomoci pre utečencov so zdravotným znevýhodnením (Košice)
  28. Slovenský Červený kríž, Územný spolok Trebišov – Máme radi Ukrajinu (Trebišov)
  29. Technická univerzita v Košiciach – Slovenčina na mieru (Košice)
  30. Mesto Rožňava – Pomoc a podpora pre odídencov z Ukrajiny , ktorí si našli dočasné útočisko v meste Rožňava (Rožňava)
  31. Stredná športová škola – Pomoc ukrajinským žiakom pri prekonávaní traumy z vojnového konfliktu (Košice)
  32. OZ DeafStudio – Podchytenie sluchovo postihnutých ukrajinských utečencov po ich príchode na Slovensko a ich všestranná podpora (Prešov)
  33. Základná škola Drábova 3 – Komunitná študovňa v Drabke (Košice)
  34. Relevant n.o.  – Miesto stretnutia (Prešov)
  35. OZ FOYA – Zabezpečenie potravinovej sebestačnosti pre U-point Levoča (Levoča)
  36. EMTEGRA, o.z. – Kompas (компас) (Prešov)
  37. Ťahanovská záhrada, o.z. – Kúsok Ukrajiny v Ťahanovskej záhrade (Košice)
  38. Ženský algoritmus, o.z. – Z Ukrajiny do Košíc – pomoc s pracovným uplatnením (Košice)
  39. Občianska agentúra komunitného rozvoja 1317, o.z. – Podpora tranzitného skladu v obci Ulič (Humenné)
  40. Maják nádeje, o.z. – Šanca na prácu (Košice)
  41. Nadácia DEDO – Integračné centrum (Košice)
  42. Centrum pre matku a dieťa Radosť, o.z. – Radosť (Košice)

Krízový fond Karpatskej nadácie podporili anonymní donori a partneri:

Funded by the C.S. Mott Foundation under the Global Challenges Local Solutions Program run by the Academy for the Development of Philanthropy in Poland. (Financované C.S. Mott Foundation v rámci programu Global Challenges Local Solutions, ktorý realizuje Akadémia pre rozvoj filantropie v Poľsku.)