Novú práčku sme odviezli do nemocnice na severe Ukrajiny

V polovici februára sme spolu s Podaj ďalej Prešov organizovali ďalšiu humanitárnu cestu na Ukrajinu. Päť dodávok a desať dobrovoľníkov mierilo na sever Ukrajiny, aby pomohli tamojším obyvateľom lepšie zvládať následky vojny. Jedna dodávka niesla špeciálnu zásielku – úplne novú priemyselnú práčku pre nemocnicu v Ripkách.

Príbeh práčky sa začal koncom roka 2023, keď sme našu humanitárnu pomoc viezli do zabudnutých dediniek a mestečiek na samom severe Ukrajiny.

Na cestu sa spolu s ďalšími dobrovoľníkmi vybrala aj naša výkonná riaditeľa Laura Dittel a bola svedkom chudoby i smutných príbehov, ale aj veľkej nádeje a vďačnosti ľudí na Ukrajine. (Laurine svedectvo z cesty si môžete prečítať v článku na aktuality.sk TU).

Lauru najviac poznačila práčka, ktorú videla v okresnej nemocnici v meste Ripky. Stará zhrdzavená práčka v katastrofálnom stave prala tony bielizne a oblečenia pre lekárov, pacientov, ale aj škôlky a školy z okolia.

Laura sa preto hneď po návrate rozhodla vytvoriť verejnú zbierku a vyzbierať peniaze na novú práčku. A to sa jej veľmi rýchlo podarilo. Do výzvy sa zapojilo 480 darcov a spoločne vyzbierali 21 403 eur. Vďaka Nadácii otvorenej spoločnosti a Nadácii Pontis sa k sume pripísalo ďalších 20 000 eur z daru Tajpejskej reprezentačnej kancelárie na Slovensku.

A 41 403 eur je dosť peňazí nielen na novú práčku, ale aj lieky, zdravotnícky materiál, dezinfekciu, trvanlivé potraviny a generátory a ďalšie prekvapenie pre nemocnicu, na ktorom aktuálne pracujeme (sledujete naše sociálne siete a čoskoro sa dozviete viac).

Práčku v nemocnici na severe Ukrajine
Laura Dittel a doborovoľník a koordinátor humanitárnej cesty Vlado Bench.

Vráťme sa ešte k ceste na Ukrajinu. Novú práčku sme v nemocnici vyložili v nedeľu 18. februára 2024 a nasledujúci deň sme ju vybalili, nainštalovali a pripravili na používanie. Celý príbeh práčky a reakcie ľudí v nemocnici vám ukážeme už čoskoro vo videu, na ktorom pracujeme.

Ďakujeme všetkým dobrovoľníkom a dobrým ľuďom, ktorí aj v ťažkých časoch pomáhajú iným.