Novinky

Karpatská nadácia v rámci Programu Active Citizens Fund Slovakia Vás pozýva na on-line workshop zameraný na prípravu projektov pre 3. výzvu tohto programu, ktorého cieľom je priblížiť účastníkom témy, ciele a indikátory programu a preskúmať možné projekty vhodné pre podanie žiadosti o grant v rámci danej výzvy.
14. ročník grantového programu Spoločne pre región, ktorý realizujeme v spolupráci s U. S. Steel Košice prerozdelí 13 000 Eur. Neziskové organizácie a miestne samosprávy z Košického a Prešovského kraja sa môžu uchádzať o finančnú podporu vo výške 2 500 EUR pre projekty zamerané na zvyšovanie bezpečnosti vo všetkých oblastiach života, voľnočasové aktivity pre deti a mládež, ako i environmentálne aktivity.
Štúdia o službách a programoch v oblasti ranej starostlivosti na Slovensku a v Maďarsku. Dozviete sa, kde sa nachádzame v ranej starostlivosti v porovnaní s Maďarskom, alebo ako zvýšiť šance detí zo znevýhodneného prostredia na lepšiu budúcnosť.
V spolupráci s Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia otvárame grantové programy ŠKOLA BUDÚCNOSTI a UČITEĽ/KA BUDÚCNOSTI, ktoré sú zamerané na podporu inovatívnych základných škôl a učiteľov na východnom Slovensku.
Ako zástupcovia Krízového štábu neziskového sektora (KŠNS) vyzývame verejnosť k zodpovednosti, rozvahe, vzájomnej solidarite a pomoci v týchto zložitých časoch. Situácia, do ktorej sa naša spoločnosť dostala, je náročná a jej riešenie bude potrebovať veľkú mieru dôvery a vzájomného rešpektu. Veríme však, že spoločnými silami túto situáciu zvládneme.
Poznáte ľudí s dobrým srdcom a odhodlaním tento svet urobiť o čosi lepšie miesto pre nás všetkých? Ľudí a organizácie, ktoré sa aktívne venujú zlepšovaniu situácie Rómov? Nominujte ich na ocenenie Roma Spirit 2020!
Program rozoja rómskych komunít sa v posledných dvoch rokoch zameriava hlavne na ranú starostlivosť vo vylúčených rómskych komunitách. Každá zo zapojených organizácií využíva pri svojej práci v komunite iné prístupy, metodiku a aktivity. Rôznorodosť prístupov umožňuje ich pilotné skúšanie, vzájomné porovnávanie a následné využívanie v iných regiónoch.
V sobotu, 19.septembra sa konal 11. ročník Karpatskej vandrovky. Milovníci prírody a turistiky sa stretli, aby zvládli 50km túru zo Štósu do Košíc. Pre menej odvážnych čakala 25km túra zo štartom pod Kojšovskou hoľou. Vandrovníci zároveň darujú peniaze, o ktoré sa môžu uchádzať komunitné projekty, ktoré chcu podporiť rozvoj regionnu východného Slovenska
STAŇ SA SÚČASŤOU TÍMU KARPATSKEJ NADÁCIE A MEDZINÁRODNÉHO TÍMU KOORDINÁTOROV MYMACHINE GLOBAL. MyMachine je vzdelávací program rozvíjajúci tvorivé myslenie detí a mládeže. Cieľom MyMachine Slovakia je podporovať spoluprácu na všetkých troch úrovniach vzdelávacieho systému a budovať kľúčové kompetencie, akými sú práca v tíme, komunikácia, kritické myslenie, tvorivosť.
Správna komunikácia je pre dobré vzťahy dôležitá. O to viac je podstatné dobre komunikovať v čase konfliktu. Konflikty sú prítomné v každej spoločnosti, v komunitách trvalé poznačených generačnou chudobou to môže byť v čase konfliktov ešte ťažšie. Karpatská nadácia preto zorganizovala dvojdňový seminár na tému „Komunikácia v konflikte“ práve pre zástupcov organizácií a škôl, ktorí pracujú s ľuďmi z marginalizovaných rómskych komunít.
Prinášame výsledky grantového programu MÁME RADI VÝCHOD pre rok 2020. Tento program realizujeme už 10 rokov vďaka darom od účastníkov a partnerov Karpatskej vandrovky. Podporujeme ním projekty aktívnych neziskových organizácií z košického a prešovského kraja. Do tohtoročnej výzvy sa prihlásilo 46 žiadateľov. Nakoniec sa nám podarilo podporiť päť projektov.
Keď nás na jar prekvapila koronakríza, vyučovanie sa presunulo do online prostredia. Bolo zrejmé, že mnohé skupiny zo sociálne znevýhodňujúceho prostredia budú mať s takouto formou vzdelávania problém. Mnohé rodiny nemajú v domácnostiach osobné počítače, smartfóny, ani pripojenie na internet a tak boli nedobrovoľne zo vzdelávacieho procesu vylúčené. Bolo našou okamžitou reakciou pokúsiť sa týmto skupinám v čase celospoločenskej krízy pomôcť.
Prinášame výsledky grantového programu MAGNA PRE REGIÓN pre rok 2020. Tento program realizujeme dlhodobo vďaka spoločnosti Magna PT s.r.o. a podporujeme ním projekty aktívnych neziskových organizácie a miestnych samospráv z košického kraja. Do projektov sú zapojení aj zamestnanci tejto spoločnosti, ktorým zaleží na svojom okolí. Do tohtoročnej výzvy sa prihlásilo 20 žiadateľov. Vďaka finančnej podpore spoločnosti Magna vo výške 10 000 eur sa tento rok zrealizuje päť zmysluplných projektov zameraných na bezpečnosť jednotlivca šport a zdravý životný štýl.
Prinášame výsledky grantového programu TU ŽIJEME A POMÁHAME pre rok 2020. Tento program realizujeme dlhodobo vďaka spoločnosti Lear Corporation Seating Slovakia s.r.o. a podporujeme ním projekty aktívnych neziskových organizácie z Košického a Prešovského kraja. Do projektov sú zapojení aj zamestnanci tejto spoločnosti, ktorým zaleží na svojom okolí. Vďaka finančnej podpore Lear Corporation Seating Slovakia vo výške 9 400 eur sa aj tento rok zrealizuje päť zmysluplných projektov zameraných na zlepšenie životného prostredia v mestách a obciach na východnom Slovensku.
Prinášame výsledky grantového programu Spoločne pre región pre rok 2020. Tento program realizujeme dlhodobo vďaka spoločnosti U. S. Steel Košice a podporujeme ním aktívne neziskové organizácie a miestne samosprávy z Košického a Prešovského kraja. Vďaka finančnej podpore U. S. Steel Košice vo výške 13 000 eur sa aj tento rok zrealizuje šesť zmysluplných projektov najmä v prospech detí a mladých ľudí na východe Slovenska.
Nedávno sme otvorili grantovú výzvu Škola napriek korone, ktorá z novozriadeného Krízového fondu nadácie podporuje nápady mimovládnych organizácií, jednotlivcov a škôl z východného Slovenska, ktoré pomôžu riešiť akútne potreby prerušeného vzdelávacieho procesu. Do druhého kola sa prihlásilo 12 žiadateľov a podporili sme 5 projektov.
Prostredníctvom programu Active Citizens Fund Slovakia, podporila Nadácia Ekopolis spoločne s Nadáciou otvorenej spoločnosti a Karpatskou nadáciou projekty mimovládnych organizácií v poradí už druhom kole vyhlásených výziev. Projekty, ktoré sú rozdelené v piatich témach, pomôžu vytvárať lepšie podmienky pre dobrú správu vecí verejných, ochranu ľudských práv i zlepšenie postavenia zraniteľných skupín v spoločnosti.
Minulý týždeň sme otvorili grantovú výzvu Škola napriek korone, ktorá z novozriadeného Krízového fondu nadácie podporuje nápady mimovládnych organizácií, jednotlivcov a škôl z východného Slovenska, ktoré pomôžu riešiť akútne potreby prerušeného vzdelávacieho procesu. Do prvého kola sa prihlásilo 27 žiadateľov a podporili sme 7 projektov.
Karpatská nadácia otvára novú grantovú výzvu "Škola napriek korone", ktorá z novozriadeného Krízového fondu nadácie podporí nápady mimovládnych organizácií, jednotlivcov a škôl z východného Slovenska, ktoré pomôžu riešiť akútne potreby prerušeného vzdelávacieho procesu.
Na pôde komory Komory MNO, v spolupráci a s podporou viacerých odborníkov na túto problematiku, vzniká Koordinačný krízový štáb neziskového sektora. Viac ako inokedy pociťujeme potrebu rýchlej a presnej výmeny informácií, identifikácie kľúčových dopadov krízy na neziskový sektor, či mapovania potrieb neziskových organizácií.
Je potrebné, aby daňovníci, ktorí plánujú poukázať 2 % z dane neziskovej organizácii alebo občianskemu združeniu, podali daňové priznanie do konca marca, alebo požiadali v tejto lehote o odklad. Inak už nebudú môcť nakladať s podielom dane.
Karpatská nadácia otvára 1. výzvu programu Prebuďme Východ, ktorej cieľom je podporiť aktívnych jednotlivcov z východného Slovenska a ich snahu o prebudenie spiacich dolín – okrajových a vidieckych častí regiónu s nízkym stupňom občianskej aktivity. Program im pomôže s prípravou projektu, mentoringom a poskytne osobný grant na realizáciu ich plánov.
V súvislosti so vzniknutou mimoriadnou situáciou spôsobenou šírením ochorenia COVID-19 (koronavírus) oznamujeme, že kancelária Karpatskej nadácie bude pre verejnosť dočasne zatvorená.
Karpatská nadácia otvára 10. výzvu Fondu Karpatskej vandrovky MÁME RADI VÝCHOD, ktorej cieľom je podporiť aktívnych východniarov a ich dobré nápady.
„Starať sa o seba nie je sebecké, ale zodpovedné,“ je mottom grantového programu Magna pre región, ktorý tento rok prerozdelí až 10 000 eur na inovatívne projekty neziskových organizácií a aktívnych samospráv v košickom kraji.
Program Štipendium Karpatskej nadácie poskytol finančnú podporu na štúdium anglického jazyka pre študentov/študentky a mladých ľudí do 30 rokov. Štipendium v roku 2019 finančne podporil Palo Richvalský - umelec, pedagóg, predavač a jeden z prvých štipendistov Karpatskej nadácie.
12. februára bol výnimočný deň pre učiteľov a školy, ktoré získali grant v programoch "Učiteľ budúcnosti" a "Škola budúcnosti". V spolupráci s T-Systems Slovakia sme otvorili tieto 2 programy, aby sme poskytli aktívnym učiteľom a školám možnosť realizovať projekty so zameraním na inovatívny a netradičný prístup k vyučovaniu.
6. februára oslávila Karpatská nadácia 25. výročie svojho založenia a práce na východnom Slovensku. Pri tejto príležitosti sa konal slávnostný galavečer v košickom Kulturparku, počas ktorého sa prvýkrát udeľovali ocenenia "Priateľ Východu". Nad podujatím prevzala záštitu prezidentka Slovenskej republiky.
Memorandum je rámcovým dokumentom pre bližšie vzťahy predovšetkým na poli vzdelávania a jeho reforiem v košickom kraji. Otvára možnosti pre bližšiu komunikáciu, spoluprácu a bude bázou pre nové iniciatívy a projekty, ktoré zlepšia situáciu detí, mladých ľudí ale aj pracovníkov vo vzdelávaní a učiteľov.
13. ročník grantového programu Spoločne pre región, ktorý realizujeme v spolupráci s U. S. Steel Košice prerozdelí 13 000 Eur. Neziskové organizácie a miestne samosprávy z Košického a Prešovského kraja sa môžu uchádzať o finančnú podporu vo výške 2 500 EUR pre projekty zamerané na zvyšovanie bezpečnosti vo všetkých oblastiach života, voľnočasové aktivity pre deti a mládež, ako i environmentálne aktivity.
Program poskytne finančnú podporu až 550 eur na štúdium anglického jazyka v roku 2020 niektorou z existujúcich foriem.
6. ročník grantového programu TU ŽIJEME A POMÁHAME, ktorý realizujeme v spolupráci so spoločnosťou LEAR Corporation Seating Slovakia prerozdelí 9 400 EUR. Podporené budú komunitné iniciatívy zamerané na ochranu životného prostredia, environmentálne vzdelávanie a dobrovoľnícke aktivity, ktoré majú za cieľ zlepšiť prostredie, kde ľudia žijú a trávia svoj voľný čas.
Palo pochádzal zo skromných pomerov a aj preto sa snažil nájsť spôsob, ako svoje vysokoškolské štúdium financovať. Veľmi ho potešilo, keď ho v škole upozornili na možnosť získať štipendium od Karpatskej nadácie. A tak začal príbeh s neuveriteľným koncom.
Angličtina je dnes bránou do sveta informácií, kvalitných študijných materiálov, atraktívnych zamestnaní ale aj príležitosťou vzdelávať sa či pracovať v zahraničí. Karpatská nadácia preto ponúka štipendium pre študentov a mladých ľudí zamerané na skvalitňovanie úrovne znalosti anglického jazyka.
Nadácia Ekopolis, Karpatská nadácia a Nadácia otvorenej spoločnosti pozývajú na informačné semináre k otvorenej 2. výzve v programe Active Citizens Fund – Slovakia. Semináre sa budú konať v priebehu novembra v troch mestách na Slovensku.
Nadácia Ekopolis, Karpatská nadácia a Nadácia otvorenej spoločnosti otvorili dňa 22.10.2019 ďalšie, v poradí už druhé kolo výziev na predkladanie žiadostí o podporu v grantovom programe Active Citizens Fund – Slovakia. Cez otvorené výzvy podporíme ďalšie desiatky projektov po celom Slovensku v témach Občianska participácia, Obhajoba verejných záujmov, Ľudské práva, Zraniteľné skupiny a Rozvoj organizácií občianskej spoločnosti.
Za 30 rokov Slovensko prešlo z totalitného systému do demokracie, úspešne vedieme zápas o demokratický charakter štátu, stali sme sa rešpektovanou európskou krajinou, hospodársky a občiansky sme rástli. V týchto zmenách zohral svoju úlohu aj občiansky sektor, vďaka svojej rozmanitosti a angažovanosti aktívnych občanov. Tisícky aktívnych organizácií spolu s desiatkami tisícok dobrovoľníkov pomohli státisícom ľudí na Slovensku zlepšiť kvalitu ich životov.
Program podporí projekty učiteľov a učiteliek z východného Slovenska s inovatívnym a netradičným prístupom k vyučovaniu. Program poskytne osobný grant učiteľom a učiteľkám, ktorí prinesú do vyučovacieho procesu inovácie, kreativitu a zážitkové formy učenia.
Program finančne podporí inovatívne základné školy, ktoré chcú v rámci svojho pôsobenia v komunite byť viac ako len škola. Program im umožní preberať nové trendy, skúšať nové prístupy, inovácie a kreatívne sa postaviť k vyučovaniu. Grant môžu získať aj neziskové organizácie, ktoré realizujú mimoškolské aktivity na školách zamerané na vzdelávanie žiakov základných škôl a vhodne dopĺňajú vyučovanie o inovatívne elementy v rôznych oblastiach.
Do grantovej výzvy MÁME RADI VÝCHOD sa v roku 2019 prihlásilo 62 veľmi kvalitných projektov z 32 miest a obcí. Odborná hodnotiaca komisia a hlasujúci účastníci Karpatskej vandrovky, ktorí prispeli do fondu, nakoniec rozhodli o podpore 5 projektov.
V utorok 18. júna sa v priestoroch Univerzitnej knižnice Technickej univerzity v Košiciach stretli mladí vynálezcovia a vynálezkyne, aby predstavili a otestovali päť nových vynálezov.
Prinášame našu výročnú správu za rok 2018, ktorý bol pre nás skutočne jedinčený. Mali sme možnosť zavítať do mnohých kútov východné Slovenska, objavili sme množstvo projektov, ktorím veríme, a dokonca sme boli aj vynálezcami.
Kniha je výsledkom troch rokov tvrdej práce 21 ľudí, ktorí ju spolu vytvorili. Prináša príbeh MyMachine z pohľadu zasvätených – koordinátorov z krajín, v ktorých sa dnes program realizuje, a príbehov niektorých našich absolventov, učiteľov, profesorov či obchodných partnerov.
Dňa 25.4.2019 Karpatská nadácia v spolupráci s Nadáciou Ekopolis zorganizovala seminár na tému: „RANÁ STAROSTLIVOSŤ U DETÍ S FETÁLNYM ALKOHOLOVÝM SYNDRÓMOM V RÓMSKYCH KOMUNITÁCH“.
Chceš vedieť ako pripraviť dobrý projekt pre získanie grantu? Karpatská nadácia pripravila na východnom Slovensku štyri dvojdňové semináre zamerané na prípravu projektov, fundraising a legislatívu mimovládnych organizácií.
Ako sa mení úloha učiteľa a formálneho vzdelávania vo svete, ktorému dominujú technológie a umelá inteligencia? Aké kľúčové kompetencie dokážu deťom pomôcť pripraviť sa na dynamicky sa meniaci svet práce v 21. storočí?
Karpatská nadácia otvára 9. výzvu Fondu Karpatskej vandrovky MÁME RADI VÝCHOD, ktorej cieľom je podporiť aktívnych východniarov a ich dobré nápady.
V pondelok 28. januára sme so študentmi Technickej univerzity v Košiciach navštívili závod nášho partnera MAGNA v Kechneci.
V šiestom ročníku grantového programu Karpatskej nadácie a spoločnosti T-Systems Slovakia,  „T“ for all, all for „T“ sme podporili 8 projektov sumou 20 300 EUR.
Minulý štvrtok, 10. januára, sme spoločne s našimi spolupracovníkmi, partnermi a podporovateľmi privítali nový rok a oslávili 10. výročie nášho jedinečného darcovského turistického pochodu, Karpatská vandrovka.
Prvé grantové výzvy programu sú otvorené do 22. januára 2019. Do 16:00 hodiny vo štvrtok 17.1.2019 máte možnosť konzultovať vaše žiadosti o grant. Pri podávaní žiadosti, nezabudnite pripojiť 3 povinné prílohy.
Program TU ŽIJEME A POMÁHAME prerozdelí 11.100 EUR na komunitné iniciatívy zamerané na vzdelávanie, ochranu životného prostredia, podporu zdravia, športové a kultúrne podujatia a dobrovoľníctvo. Program podporí projekty, ktoré sa sústreďujú na prácu s deťmi a mládežou v týchto oblastiach.
Vďaka novej spolupráci so Žilinskou univerzitou a podpore GETRAG FORD Transmissions Slovakia, s.r.o. člen skupiny MAGNA zapojíme do 3. ročníka MyMachine Slovakia aj školy a študentov v Žilinskom kraji.
Spoločnosť MAGNA sa tohto roku stala partnerom nášho vzdelávaciaho programu MyMachine Slovakia. Vďaka jej podpore vytvoríme spolu so žiakmi ZŠ a študentmi stredných odborných škôl a univerzít 6 nových vynálezov snov.
V rámci programu Schola ludus 21 sme v septembri zorganizovali seminár o medzinárodne oceňovanom programe neformálneho vzdelávania MyMachine Slovakia a jeho výsledkoch na Slovensku.
„Starať sa o seba nie je sebecke, ale zodpovedné,“ je mottom tohto ročného grantového programu Magne pre región, ktorý prerozdelí až 45,000 eur na inovatívne projekty neziskových organizácií a aktívnych samospráv.
Pozývame Vás na sériu informačných seminárov k vyhláseným prvým výzvam programu Active Citizens Fund Slovakia, ktorý implementujeme spolu s Nadáciou Ekopolis a Nadáciou otvorenej spoločnosti.
Hľadáme človeka, ktorému zveríme agendu PR, komunikácie a fundraisingu. Staň sa súčasťou kreatívneho a dynamického tímu Karpatskej nadácie a pomôž vytvárať lepšie východné Slovensko.
Získajte podporu pre Vaše aktivity zamerané na zlepšovanie situácie zraniteľných skupín.