Palo pochádzal zo skromných pomerov a aj preto sa snažil nájsť spôsob, ako svoje vysokoškolské štúdium financovať. Veľmi ho potešilo, keď ho v škole upozornili na možnosť získať štipendium od Karpatskej nadácie. A tak začal príbeh s neuveriteľným koncom.
Angličtina je dnes bránou do sveta informácií, kvalitných študijných materiálov, atraktívnych zamestnaní ale aj príležitosťou vzdelávať sa či pracovať v zahraničí. Karpatská nadácia preto ponúka štipendium pre študentov a mladých ľudí zamerané na skvalitňovanie úrovne znalosti anglického jazyka.
Nadácia Ekopolis, Karpatská nadácia a Nadácia otvorenej spoločnosti pozývajú na informačné semináre k otvorenej 2. výzve v programe Active Citizens Fund – Slovakia. Semináre sa budú konať v priebehu novembra v troch mestách na Slovensku.
Nadácia Ekopolis, Karpatská nadácia a Nadácia otvorenej spoločnosti otvorili dňa 22.10.2019 ďalšie, v poradí už druhé kolo výziev na predkladanie žiadostí o podporu v grantovom programe Active Citizens Fund – Slovakia. Cez otvorené výzvy podporíme ďalšie desiatky projektov po celom Slovensku v témach Občianska participácia, Obhajoba verejných záujmov, Ľudské práva, Zraniteľné skupiny a Rozvoj organizácií občianskej spoločnosti.
Za 30 rokov Slovensko prešlo z totalitného systému do demokracie, úspešne vedieme zápas o demokratický charakter štátu, stali sme sa rešpektovanou európskou krajinou, hospodársky a občiansky sme rástli. V týchto zmenách zohral svoju úlohu aj občiansky sektor, vďaka svojej rozmanitosti a angažovanosti aktívnych občanov. Tisícky aktívnych organizácií spolu s desiatkami tisícok dobrovoľníkov pomohli státisícom ľudí na Slovensku zlepšiť kvalitu ich životov.
Program podporí projekty učiteľov a učiteliek z východného Slovenska s inovatívnym a netradičným prístupom k vyučovaniu. Program poskytne osobný grant učiteľom a učiteľkám, ktorí prinesú do vyučovacieho procesu inovácie, kreativitu a zážitkové formy učenia.
Program finančne podporí inovatívne základné školy, ktoré chcú v rámci svojho pôsobenia v komunite byť viac ako len škola. Program im umožní preberať nové trendy, skúšať nové prístupy, inovácie a kreatívne sa postaviť k vyučovaniu. Grant môžu získať aj neziskové organizácie, ktoré realizujú mimoškolské aktivity na školách zamerané na vzdelávanie žiakov základných škôl a vhodne dopĺňajú vyučovanie o inovatívne elementy v rôznych oblastiach.
Do grantovej výzvy MÁME RADI VÝCHOD sa v roku 2019 prihlásilo 62 veľmi kvalitných projektov z 32 miest a obcí. Odborná hodnotiaca komisia a hlasujúci účastníci Karpatskej vandrovky, ktorí prispeli do fondu, nakoniec rozhodli o podpore 5 projektov.
V utorok 18. júna sa v priestoroch Univerzitnej knižnice Technickej univerzity v Košiciach stretli mladí vynálezcovia a vynálezkyne, aby predstavili a otestovali päť nových vynálezov.
Prinášame našu výročnú správu za rok 2018, ktorý bol pre nás skutočne jedinčený. Mali sme možnosť zavítať do mnohých kútov východné Slovenska, objavili sme množstvo projektov, ktorím veríme, a dokonca sme boli aj vynálezcami.
Kniha je výsledkom troch rokov tvrdej práce 21 ľudí, ktorí ju spolu vytvorili. Prináša príbeh MyMachine z pohľadu zasvätených – koordinátorov z krajín, v ktorých sa dnes program realizuje, a príbehov niektorých našich absolventov, učiteľov, profesorov či obchodných partnerov.
Dňa 25.4.2019 Karpatská nadácia v spolupráci s Nadáciou Ekopolis zorganizovala seminár na tému: „RANÁ STAROSTLIVOSŤ U DETÍ S FETÁLNYM ALKOHOLOVÝM SYNDRÓMOM V RÓMSKYCH KOMUNITÁCH“.
Chceš vedieť ako pripraviť dobrý projekt pre získanie grantu? Karpatská nadácia pripravila na východnom Slovensku štyri dvojdňové semináre zamerané na prípravu projektov, fundraising a legislatívu mimovládnych organizácií.
Ako sa mení úloha učiteľa a formálneho vzdelávania vo svete, ktorému dominujú technológie a umelá inteligencia? Aké kľúčové kompetencie dokážu deťom pomôcť pripraviť sa na dynamicky sa meniaci svet práce v 21. storočí?
Karpatská nadácia otvára 9. výzvu Fondu Karpatskej vandrovky MÁME RADI VÝCHOD, ktorej cieľom je podporiť aktívnych východniarov a ich dobré nápady.
V pondelok 28. januára sme so študentmi Technickej univerzity v Košiciach navštívili závod nášho partnera MAGNA v Kechneci.
V šiestom ročníku grantového programu Karpatskej nadácie a spoločnosti T-Systems Slovakia,  „T“ for all, all for „T“ sme podporili 8 projektov sumou 20 300 EUR.
Minulý štvrtok, 10. januára, sme spoločne s našimi spolupracovníkmi, partnermi a podporovateľmi privítali nový rok a oslávili 10. výročie nášho jedinečného darcovského turistického pochodu, Karpatská vandrovka.
Prvé grantové výzvy programu sú otvorené do 22. januára 2019. Do 16:00 hodiny vo štvrtok 17.1.2019 máte možnosť konzultovať vaše žiadosti o grant. Pri podávaní žiadosti, nezabudnite pripojiť 3 povinné prílohy.
Program TU ŽIJEME A POMÁHAME prerozdelí 11.100 EUR na komunitné iniciatívy zamerané na vzdelávanie, ochranu životného prostredia, podporu zdravia, športové a kultúrne podujatia a dobrovoľníctvo. Program podporí projekty, ktoré sa sústreďujú na prácu s deťmi a mládežou v týchto oblastiach.
Vďaka novej spolupráci so Žilinskou univerzitou a podpore GETRAG FORD Transmissions Slovakia, s.r.o. člen skupiny MAGNA zapojíme do 3. ročníka MyMachine Slovakia aj školy a študentov v Žilinskom kraji.
Spoločnosť MAGNA sa tohto roku stala partnerom nášho vzdelávaciaho programu MyMachine Slovakia. Vďaka jej podpore vytvoríme spolu so žiakmi ZŠ a študentmi stredných odborných škôl a univerzít 6 nových vynálezov snov.
V rámci programu Schola ludus 21 sme v septembri zorganizovali seminár o medzinárodne oceňovanom programe neformálneho vzdelávania MyMachine Slovakia a jeho výsledkoch na Slovensku.
„Starať sa o seba nie je sebecke, ale zodpovedné,“ je mottom tohto ročného grantového programu Magne pre región, ktorý prerozdelí až 45,000 eur na inovatívne projekty neziskových organizácií a aktívnych samospráv.
Pozývame Vás na sériu informačných seminárov k vyhláseným prvým výzvam programu Active Citizens Fund Slovakia, ktorý implementujeme spolu s Nadáciou Ekopolis a Nadáciou otvorenej spoločnosti.
Hľadáme človeka, ktorému zveríme agendu PR, komunikácie a fundraisingu. Staň sa súčasťou kreatívneho a dynamického tímu Karpatskej nadácie a pomôž vytvárať lepšie východné Slovensko.
Získajte podporu pre Vaše aktivity zamerané na zlepšovanie situácie zraniteľných skupín.
Požiadajte o finančnú podporu pre svoj projekt zameraný na budovanie bezpečnosti, voľnočasové aktivity pre deti a mládež a zlepšovanie životného prostredia.
4.10.2018 sme zorganizovali workshop na tému: Raná starostlivosť v rómskych komunitách pre zástupcov 19 organizácií, ktoré pracujú v rómskych komunitách.
Sme nesmierne hrdí, že náš vzdelávací program  ITrampolína pre všetkých, zameraný na podporu integrácie ľudí s telesným postihnutím do pracovného prostredia v IT sektore získal Národnú cenu kariérového poradenstva.
Hľadáme 10 odborníkov do hodnotiacej komisie. V prípade záujmu, pošlite svoj návrh do 15. októbra 2018.
Pozývame na otváracie podujatie štvorročného grantového programu Active Citizens Fund - Slovakia, ktoré sa uskutoční 22. októbra 2018 v Košiciach.
Blahoželáme 101 odvážnym vandrovníkom, ktorí tuto sobotu zdolali v tímoch a napriek nie najpriaznivejšiemu počasiu trasu Karpatskej vandrovky dlhú 50 a 25 kilometrov. Spolu s partnermi vyzbierali 10.700 eur do fondu Karpatskej vandrovky, ktorý podporí projekty pre lepší život obyvateľov v košickom a prešovskom kraji.
Poznáte ľudí s dobrým srdcom a odhodlaním tento svet urobiť o čosi lepšie miesto pre nás všetkých? Ľudí a organizácie, ktoré sa aktívne venujú zlepšovaniu situácie Rómov? Nominujte ich na ocenenie Roma Spirit 2018!
14. septembra si na slávnostnej ceremónií v Prešove svoje ocenenie prebralo viac ako 130 absolventov programu zo 17 škôl a organizácií z východného Slovenska.
V roku 2019 program prerozdelí 20,300 eur. Žiadosť o grant pošlite najneskôr do 21. októbra 2018.
Záujemcovia o vandrovanie za lepší život na východe ešte vždy máte šancu prihlásiť sa!
Kvôli postihnutiu dolných končatín je Samuel na vozíčku. Napriek tomuto hendikepu, Samuel vie, čo chce v živote dosiahnuť. Vďaka projektu ITrampolína pre všetkých absolvoval v spoločnosti T-Systems Slovakia stáž.
Vďaka projektu ITrampolina pre všetkých Vladimír nedávno získal zamestnanie v spoločnosti T-Systems Slovakia v Košiciach aj napriek postihnutiu hornej končatiny. Prečítajte si jeho príbeh.
Karpatská nadácia v roku 2017 podporila 42 miestnych projektov sumou takmer 180.000 EUR a priniesla na východ medzinárodné programy a expertízu
Takmer 8 miliónov EUR na obdobie rokov 2018 - 2023 podporí zapájanie občanov do verejného života v piatich oblastiach.
Náš nový projekt Schola ludus 21 vypracuje koncepciu pre možnosti a formy začleňovania neformálneho vzdelávania do formálneho vzdelávacieho procesu.
Skutočne spoločne 3.0 - dvojdňová konferencia na Ukrajine o rozvoji občianskej spoločnosti.
Na tvorivej dielni MyMachine Slovakia na košickej Balónovej fieste už tento piatok a sobotu - 8. a 9. júna 2018.
Panelová diskusia priniesla zaujímavú výmenu názorov o otvorenosti a pripravenosti zamestnávateľov v IT sektore ponúkať pracovné príležitosti ľuďom so zdravotným znevýhodnením.
Premietanie filmu UPre: skutočne rómske odpovede s diskusiou o tom ako sa to dá
Spoznajte 4 nové MyMachine Slovakia vynálezy vymyslené žiakmi základných škôl, navrhnuté vysokoškolskými študentmi a vyrobené stredoškolákmi.
Pozývame Vás na panelovú diskusiu IT pre všetkých: príležitosť pre každého, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 24. mája v Košiciach.
Grantový program Getrag pre región podporí sedem projektov, ktoré sú zamerané na bezpečnosť, mobilitu, environmentálne programy a vzdelávanie a rozvoj detí a mládeže.
Grantový program Spoločne pre región podporil ďalších šesť projektov, ktoré vylepšia životné prostredie a umožnia deťom a mládeži v košickom a prešovskom kraji plnohodnotne a bezpečne tráviť voľný čas.
Udalosti posledných dní, ktoré traumatizujú našu spoločnosť nám nie sú ľahostajné.
Podpor rodiny s onkologicky chorými deťmi, pomôž zlepšiť životné podmienky zraniteľných rodín a posilniť mladých ľudí so zrakovým postihnutím.
Od dnes do pondelka 16 Apríla máte možnosť predložiť návrh pre získanie podpory z Fondu Karpatskej Vandrovky, MÁME RADI VÝCHOD.
Príležitosť zapojiť sa do zlepšovania vzdelávacieho systému na východe Slovenska.
Hľadáme manažéra programov neformálneho vzdelávania a programu MyMachine Slovakia.
Video filmy organizácií z Programu rozvoja rómskych komunít, ktorý realizuje Karpatská nadácia spolu s Nadáciou Ekopolis nájdete na našom youtube kanáli.
V pondelok 15. januára 2018 končí možnosť uchádzať sa o finančnú podporu z 2. grantových programov: Spoločne pre región a Getrag pre región.
17. januára 2018 o 17:30 v kine Úsmev v Košiciach.
V čase od 27.12.2017 do 5.1.2018 bude kancelária Karpatskej nadácie zatvorená. Konzultácie ku výzve programu Getrag pre región sú predĺžené do 12.1.2018.