Novinky

V novej časti podcastu Dobré správy z východu sme sa rozprávali s Lukášom Kvokačkom, úspešným právnikom, ktorý sa vrátil zo zahraničia na Slovensko a stal sa riaditeľom občianskeho združenia Barlička.
Do 13. ročníka Karpatskej vandrovky sa zapojilo rekordných 172 ľudí a spolu vyzbierali 12 500 eur. Peniaze použije Karpatská nadácia na podporu dobrých projektov na východnom Slovensku. Hlasovať za nich budú aj samotní vandrovníci. Jedinečný darcovský turistický pochod sa konal 17. septembra 2022 vo Volovských vrchoch.
Po dvoch hodinách šľapania na Zbojnícku skalu sa odrazu objaví Hnilecká dolina zaliata hmlou a za ňou Tatry. Keď sa ukojíme týmto pohľadom a načerpáme sily, pokračujeme na Kloptaň a z vyhliadkovej veže vidíme celé okolie. Vodu o čosi neskôr čerpáme z Troch studničiek a na lúke uprostred starého lesa si dávame pauzu. Čaká nás výstup na najvyšší bod trasy – na Kojšovu hoľu. Je slnečno, a tak dovidíme až do Maďarska. Na východe sa týčia vojanské komíny a na severe Tatry. Volovské vrchy sú úžasné, bukovo-jedľové pralesy a hôľne lúky nás vrátili do minulosti. Pred nami je ešte druhá polovica Karpatskej vandrovky.
Na Slovensku vzniká krásny projekt, ktorý pomôže rómskym ženám, aby našli svoju vnútornú silu, boli schopné sa o seba postarať, rozvíjať svoju komunitu a nájsť si dobré zamestnanie. Volá sa UPre ženy a s týmto nápadom prišla Košičanka Veronika Miškech Fričová, ktorá pracovala v indickej organizácii AZAD Foundation na úspešnom a prelomovom programe Ženy s kolesami (Women with wheels). Keď videla, ako pozitívne sa menia životy, ale aj nepriaznivé postavenie žien v indickej spoločnosti, chcela čosi také skúsiť aj u nás.
Aj veľké svetové firmy, ako Facebook, Intel, Microsoft, Adobe či Apple často vyrobia dokonalý výrobok, vychytajú na ňom všetky muchy, no zákazníci ho nakoniec aj tak nechcú. Tvrdí Piet Grymonprez, ktorý bol riaditeľom pre výskum na Howest University of Applied Sciences a spolupracoval práve so spoločnosťami, ako Apple, Intel, Adobe, Microsoft, Barco či Arkema. Práve tam zistil, že vývojári sa zameriavajú na dokonalosť a perfektnú funkcionalitu, ale zabúdajú pritom na to, komu to bude slúžiť a s akým účelom. Aj preto Piet s ďalšími dvomi kamarátmi vymyslel celosvetový vzdelávací program MyMachine.
V Karpatskej nadácii sa snažíme o to, aby sa obyvatelia, komunity, firmy či organizácie spájali a spoločne tvorili krajšie východné Slovensko. Nielen preto, že spoločne urobíme viac práce, ale prepájaním ľudí z rôznych oborov si rozširujeme obzory, stretávame sa s inými názormi a učíme sa ich počúvať a reagovať na nich. Častokrát pritom vychádzame zo svojej komfortnej zóny, a to je dôležité.
Program Prebuďme spiace doliny mi otvoril ďalšie dvere, ktorými môžem postupovať na ceste k Zero Waste životnému štýlu a zapojiť do toho aj iných obyvateľov Gemera. Tak ako šéfkuchár Jamie Oliver učí ľudí spracovať suroviny do poslednej omrvinky, je aj mojou ambíciou spracovať možné zdroje do posledného kúska. Program mi dal 1. parádne kontakty, 2. perfektné tipy na miesta a aktivity v regióne a 3. informácie o projektovom manažmente, ktoré sú pre moju prácu mimoriadne prínosné.
Študenti sociálnej práce a ošetrovateľstva častokrát nevedia, aká práca ich čaká v teréne. Čo všetko to zahŕňa nielen fyzicky, ale aj emocionálne, keďže častokrát pracujú s marginalizovanými komunitami. Aj preto v rámci nášho Programu rozvoja rómskych komunít organizujeme 10-dňovú stáž práve pre týchto študentov. A aby sme ich nehodili rovno do vody, absolvovali sme s nimi ešte pred tým 3-dňové stretnutie plné konkrétnych a užitočných informácií a podnetov.
Lucia Gomolák dáva deťom z chudobných rómskych osád tri dôležité veci – čas, priestor a pozornosť. V jej školskom FIE klube sa deti učia samostatne premýšľať, porozumieť svetu okolo seba, nachádzať riešenia a robiť rozhodnutia. FIE je skratka pre metódu Feuersteinového inštrumentálneho obohacovania, keď lektor cez pracovné nástroje pomáha svojmu žiakovi rozvíjať schopnosť myslieť a učiť sa.
Ako komunikovať s rodičmi chudobných detí a vyvarovať sa konfliktom, ako narábať s bábätkom, ako si vybudovať poznateľnú značku úplne od nuly, ako vybudovať stabilnú organizáciu. Nielen toto boli hlavné témy sústredenia v rámci nášho grantového Programu rozvoja rómskych komunít. Organizovali sme ho pre členov organizácií, ktoré finančne podporujeme, 3. a 4. júna 2022 v KC Kláštor v Rožňave.
Unikátna štúdia UPre ženy: postavenie a empowerment žien vo vybraných marginalizovaných rómskych komunitách mapuje, čo, kto a najmä akým spôsobom pomáha rómskym ženám zlepšiť ich postavenie a životné podmienky. Výskumníci sa pritom zamerali tiež na empowerment, nástroj používaný pri rozvoji komunít po celom svete. Zjednodušene ide o to: naučiť ľudí chytiť si rybu a nie im ju hotovú dať.
Rok 2021 bol pandemický, a teda náročný. No keby sme chceli tento článok začať pozitívne, zaraz by sme napísali, že rok 2021 do nadácie priniesol množstvo pozitívnej energie, prejavenej spolupatričnosti, darcovstva a dobrovoľníctva. Pretože tak to v mimovládkach chodí – veľmi náročné situácie ešte viac zomknú a nakopnú ľudí z neziskového sektora.
Aj to sa dozviete v novom diele nášho podcastu Dobré správy z východu s jaskyniarom Gabrielom Lešinským.
Spustili sme druhý ročník programu Prebuďme spiace doliny zameraný na Horný Gemer. Hľadáme aktívnych ľudí z tohto regiónu, ktorí absolvujú intenzívne bezplatné vzdelávanie, stretnú sa s odborníkmi a dostanú možnosť získať peniaze na realizáciu svojho projektu.
Vyzbierať peniaze na svoj projekt môžete cez fundraisingovú či crowdfundingovú kampaň. Musí byť však dobre premyslená, nastavená a zrealizovaná. Existujú rôzne návody, ako to urobiť. My vám prinášame 17 konkrétnych tipov, ktoré povedali vynikajúci a dlhoroční fundraiseri na Slovensko-českej konferencii v Košiciach.
Film Mother of Apostles je prosbou o koniec vojny nielen na Ukrajine, ale vojen po celom svete. Aj preto dojíma divákov naprieč zemeguľou a získava mnoho ocenení. Dobrá správa je, že film sa bude premietať vo štvrtok 19. mája 2022 v košickej Tabačke Kulturfabrik a po skončení sa uskutoční diskusia s tvorcami filmu – režisér Zaza Buadze a producent Dmytro Ovechkin. Celý výťažok zo vstupného poputuje Karpatskej nadácii na humanitárnu pomoc Ukrajine.
Karpatská nadácia tvorí vlastný podcast s názvom Dobré správy z Východu. Naša riaditeľka Laura Dittel sa v ňom rozpráva s hosťami, ktorí prispievajú k lepšiemu Východu, a to svojou prácou, inovatívnymi nápadmi, prospešnými aktivitami. Po vypuknutí vojny na Ukrajine si v marci do štúdia pozvala odborníka na dezinformácie Tomáša Kriššáka a z dobrých správ sa stali správy o hoaxoch, nenávistných prejavoch, o našom „jašteričom“ mozgu...
Medzinárodnú online konferenciu s názvom Ako sprístupniť trh práce ženám z marginalizovaných rómskych komunít? sme organizovali 4. apríla vo virtuálnom štúdiu košickej agentúry Promiseo. Štvorhodinový podnetný program namieril na výzvy a riešenia, ktorými chceme docieliť vyššiu zamestnateľnosť žien z marginalizovaných rómskych komunít.
V sobotu 23. apríla 2022 nám predseda Košického samosprávneho kraja Rasťo Trnka odovzdal čestnú cenu za dlhoročné pôsobenie na území východného Slovenska a za prínos inovatívnych programov aj v oblasti marginalizovaných rómskych komunít. Na slávnostnom galavečere v Štátnom divadle Košice ju prevzala riaditeľka nadácie Laura Dittel.
Výzva podporí kreatívne, zážitkové a praktické projekty, ktoré prispejú k zdravému životnému štýlu, neformálnej kultúre a zlepšovaniu života v obciach i mestách. Tieto projekty by mali vzniknúť spoluprácou jednotlivcov, komunít, organizácií či firiem, aby spoločnou aktivitou vytvárali lepšie a krajšie východné Slovensko.
Karpatská nadácia ponúka vzdelávací a stážový program študentom vysokých škôl odboru sociálna práca alebo príbuzných odborov. Jeho cieľom je motivovať mladých ľudí na prácu v sociálnej oblasti, vybudovanie kompetencií na prácu s klientmi zo sociálne vylúčených komunít a posilniť kapacity organizácií.
Karpatská nadácia sa spojila s prešovskými občianskymi združeniami Podaj ďalej a Minoritas, aby na Ukrajinu doručili humanitárnu pomoc. Štyri dodávky plné potrebných vecí sa na cestu vybrali 24. marca ráno. K posádke sa pridali aj naša riaditeľka Laura Dittel a fotograf Róbert Németi. Komu doručili tovar, čo sa deje s ukrajinskými sirotami a ako to teraz vyzerá v Užhorode?
Podporiť komunity a obce pri riešení problémov, motivovať k dlhodobej spolupráci a partnerstvám, prinášať inovatívne riešenia. To sú len základné ciele grantového programu Magna pre región, ktorý realizujeme dlhodobo vďaka spoločnosti Magna PT s.r.o. Tento rok podporíme 5 projektov sumou 11 500 eur.
Konferencia sa zameria na postavenie i silu žien a zvyšovanie zamestnateľnosti žien z marginalizovaných rómskych komunít na Slovensku. Predstaví výsledky našej výskumnej štúdie o postavení žien v Dobšinej a Veľkom Krtíši, ale aj „cesty“ Rómiek, ktoré uspeli na trhu práce.
Vojna na Ukrajine a z nej vyplývajúca utečenecká kríza stavia mimovládny neziskový sektor pred náročné obdobie. Už teraz organizácie vynaložili množstvo úsilia, energie a financií na pomoc obyvateľom z Ukrajiny. Pri hľadaní ďalších zdrojov čoraz častejšie využívajú rôzne kampane. Ako ich však pripraviť a realizovať tak, aby boli čo najúspešnejšie?
Spustili sme kampaň Máme radi Ukrajinu, ktorá podporí mimovládky, neziskovky, miestne samosprávy a školy na východnom Slovensku v práci s utečencami z Ukrajiny. Osobitný zreteľ dostanú organizácie pracujúce s rómskymi utečencami a s témou obchodovania s ľuďmi.
Slovensko a najmä niektoré jeho regióny trápi „odliv mozgov“. Ľudia odchádzajú nielen za lepšou prácou, ale aj za lepším štúdiom. Ono by to nemusel byť až taký problém, keby sa vrátili. A v prostredí, ktoré poznajú najlepšie, by aplikovali dobré nápady zo zahraničia.
Slovenskí stredoškoláci, ale aj mnohí vysokoškoláci sa často sťažujú na málo možností praxe počas štúdia. Výsledkom sú neskúsení a ustráchaní absolventi, do ktorých musí zamestnávateľ investovať mnoho času aj energie. A nielen to.
Sumou 28 tisíc eur sme podporili 10 základných škôl a 9 učiteliek/učiteľov budúcnosti.
Hutnícka spoločnosť U. S. Steel Košice, s.r.o. v spolupráci s Karpatskou nadáciou otvorila 15. ročník grantového programu Spoločne pre región 2022, ktorý podporí lokálne projekty s aktívnym zapojením obyvateľov.
Druhá vlna korony spôsobila zatvorenie škôl a pre mnohé deti sa tak zatvorili aj dvere k vzdelaniu! Niektoré deti nemôžu vypracovať domáce úlohy, ak nemajú doma písacie potreby, pokojný priestor či dokonca dostatok svetla. Tak sú odkázané na výučbu v školách, ale čo sa stane, keď sa školy pre koronu zatvoria?
Cieľom programu Ideathon Máme radi Východ je podporiť nízkonákladové projekty (do 1000 EUR + dobrovoľnícka práca), a teda nápady, ktoré pomôžu východnému Slovensku a jeho obyvateľom. Prvé kolo sa zameralo na tému ochrany životného prostredia.
Budovanie a posilňovanie kľúčových kompetencií (vedomostí, zručností, postojov) absolventov základných, stredných ale aj vysokých škôl je nevyhnutné iniciovať čo najskôr. Na tomto spoločnom cieli sa dohodli partneri programu – Karpatská nadácia a Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia, ktorým záleží na rozvoji a kvalite života v tomto regióne.
Otvárame grantové programy ŠKOLA BUDÚCNOSTI a UČITEĽ/KA BUDÚCNOSTI, ktoré sú zamerané na základné školy na východnom Slovensku. Fond Magenta Life tento rok prerozdelí 28000 Eur
V najbližších týždňoch otvoríme viacero grantových výziev, v ktorých sa bude možné uchádzať o finančnú podporu pre vaše projekty. Praktický WORKSHOP zameraný na písanie a prípravu projektových žiadostí sa bude konať 8. novembra.
V sobotu, 18.septembra sa konal 12. ročník Karpatskej vandrovky. Milovníci prírody a turistiky sa stretli, aby zvládli 50km túru zo Štósu do Košíc. Pre menej odvážnych čakala 25km túra zo štartom pod Kojšovskou hoľou. Vandrovníci zároveň darovali peniaze, o ktoré sa môžu uchádzať komunitné projekty, ktoré chcu podporiť rozvoj regionnu východného Slovenska
Organizovali sme prvý Ideathon Máme radi Východ, v ktorom sme hľadali riešenia na jednu z najaktuálnejších tém dneška - ochranu prírody a životného prostredia. Otvárame 2. kolo výzvy, v ktorej podporíme tých, ktorí chcú ponúknuté riešenia preniesť do reality.
Prostredníctvom programu Active Citizens Fund Slovakia, podporila Nadácia Ekopolis spoločne s Nadáciou otvorenej spoločnosti a Karpatskou nadáciou projekty mimovládnych organizácií v poradí už treťom kole vyhlásených výziev. Projekty, ktoré sú rozdelené v piatich témach, pomôžu vytvárať lepšie podmienky pre dobrú správu vecí verejných, ochranu ľudských práv i zlepšenie postavenia zraniteľných skupín v spoločnosti.
STAŇ SA SÚČASŤOU TÍMU KARPATSKEJ NADÁCIE A MEDZINÁRODNÉHO TÍMU KOORDINÁTOROV MYMACHINE GLOBAL. MyMachine je vzdelávací program rozvíjajúci tvorivé myslenie detí a mládeže. Cieľom MyMachine Slovakia je podporovať spoluprácu na všetkých troch úrovniach vzdelávacieho systému a budovať kľúčové kompetencie, akými sú práca v tíme, komunikácia, kritické myslenie, tvorivosť.
Hľadáme iniciatívnu/neho študentku/študenta, ktorá/ý sa rada/rád učí, zaujíma sa o rozvoj východného Slovenska a rada/rád by získal skúsenosti z práce na projektoch v neziskovom kontexte.
Prinášame výsledky grantového programu MÁME RADI VÝCHOD pre rok 2021. Tento program realizujeme už 11 rokov vďaka darom od účastníkov a partnerov Karpatskej vandrovky. Podporujeme ním projekty aktívnych neziskových organizácií z košického a prešovského kraja. Do tohtoročnej výzvy sa prihlásilo neuveriteľných 115 žiadateľov.
Sme presvedčení, že vďaka ideathonu a spojením rôznych spoločenských aktérov - firiem, aktívnych občanov, študentov, mimovládnych organizácií a samospráv dokážeme hľadať a ponúknuť zrealizovateľné riešenia na rôzne problémy, ktoré trápia náš región.
Staň sa súčasťou tímu Karpatskej nadácie a podieľaj sa spolu s nami na premene východného Slovenska na lepšie miesto pre život. Hľadáme človeka, ktorému zveríme manažment programu v oblasti rozvoja marginalizovaných rómskych komunít.
Karpatská nadácia otvára 11. výzvu Fondu Karpatskej vandrovky MÁME RADI VÝCHOD, ktorej cieľom je podporiť aktívnych východniarov a ich dobré nápady. V tejto výzve sa zameriavame na oblasti zdravého životného štýlu a zmysluplné trávenie voľného času.
Prinášame výsledky 14. ročníka grantového programu Spoločne pre región. Vďaka finančnej podpore U.S. Steel Košice sa aj tento rok zrealizuje šesť̌ zmysluplných projektov v prospech detí, bezpečnosti a životného prostredia na východe Slovenska.
Grantová výzva "Škola napriek korone 2.0" podporuje nápady mimovládnych organizácií, jednotlivcov a škôl z košického, prešovského a banskobystrického kraja, ktoré pomôžu riešiť akútne potreby prerušeného vzdelávacieho procesu. Do druhého kola sa prihlásilo opäť 41 žiadateľov a podporili sme ďalších 14 projektov.
Prinášame výsledky výzvy v programoch „Učiteľ budúcnosti“ a „Škola budúcnosti“. V spolupráci s Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia sme otvorili tieto 2 programy, aby sme poskytli aktívnym učiteľom a školám možnosť realizovať projekty so zameraním na inovatívny a netradičný prístup k vyučovaniu.
Od januára 2020 dve nadácie Kárpátok Alapítvány – Magyarország ako vedúci partner spolu s Karpatskou nadáciou na Slovensku realizujú projekt „Šanca pre deti zo znevýhodneného prostredia“. Projekt priniesol množstvo nových inšpirácií a zlepšené služby v ranej starostlivosti ako na Slovensku tak aj v Maďarsku
Grantová výzva "Škola napriek korone 2.0" podporuje nápady mimovládnych organizácií, jednotlivcov a škôl z košického, prešovského a banskobystrického kraja, ktoré pomôžu riešiť akútne potreby prerušeného vzdelávacieho procesu. Do prvého kola sa prihlásilo 41 žiadateľov a podporili sme 16 projektov.
Nadácia Ekopolis, Karpatská nadácia a Nadácia otvorenej spoločnosti otvorili 26. januára 2021 ďalšie, v poradí už tretie kolo výziev na predkladanie žiadostí o podporu v grantovom programe Active Citizens Fund – Slovakia. Cez otvorené výzvy podporíme ďalšie desiatky projektov po celom Slovensku v témach Občianska participácia, Obhajoba verejných záujmov, Ľudské práva, Zraniteľné skupiny a Rozvoj organizácií občianskej spoločnosti.
Sumou až 700 Eur podporíme nápady mimovládnych organizácií, jednotlivcov a škôl z košického, prešovského a banskobystrického kraja, ktoré pomôžu riešiť akútne potreby prerušeného vzdelávacieho procesu. Primárne je táto tzv. rýchla pomoc určená na projekty zamerané na vzdelávanie zraniteľných, či znevýhodnených skupín obyvateľstva s dôrazom na deti na základnom a strednom stupni vzdelávania.
Hento Toto je značka za ktorou stojí občianske združenie Bol raz jeden človek, ktoré sa už viac ako 10 rokov venuje vzdelávaniu a rozvoju kresliarskych a grafických zručností kreatívnych ľudí s mentálnym postihnutím a prezentovaniu ich umenia verejnosti.
Staň sa súčasťou tímu Karpatskej nadácie a podieľaj sa spolu s nami na premene východného Slovenska na lepšie miesto pre život. Hľadáme človeka, ktorému zveríme manažment našich grantových programov a administratívnu časť MyMachine,
Karpatská nadácia v rámci Programu Active Citizens Fund Slovakia Vás pozýva na on-line workshop zameraný na prípravu projektov pre 3. výzvu tohto programu, ktorého cieľom je priblížiť účastníkom témy, ciele a indikátory programu a preskúmať možné projekty vhodné pre podanie žiadosti o grant v rámci danej výzvy.
14. ročník grantového programu Spoločne pre región, ktorý realizujeme v spolupráci s U. S. Steel Košice prerozdelí 13 000 Eur. Neziskové organizácie a miestne samosprávy z Košického a Prešovského kraja sa môžu uchádzať o finančnú podporu vo výške 2 500 EUR pre projekty zamerané na zvyšovanie bezpečnosti vo všetkých oblastiach života, voľnočasové aktivity pre deti a mládež, ako i environmentálne aktivity.
Štúdia o službách a programoch v oblasti ranej starostlivosti na Slovensku a v Maďarsku. Dozviete sa, kde sa nachádzame v ranej starostlivosti v porovnaní s Maďarskom, alebo ako zvýšiť šance detí zo znevýhodneného prostredia na lepšiu budúcnosť.
V spolupráci s Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia otvárame grantové programy ŠKOLA BUDÚCNOSTI a UČITEĽ/KA BUDÚCNOSTI, ktoré sú zamerané na podporu inovatívnych základných škôl a učiteľov na východnom Slovensku.
Ako zástupcovia Krízového štábu neziskového sektora (KŠNS) vyzývame verejnosť k zodpovednosti, rozvahe, vzájomnej solidarite a pomoci v týchto zložitých časoch. Situácia, do ktorej sa naša spoločnosť dostala, je náročná a jej riešenie bude potrebovať veľkú mieru dôvery a vzájomného rešpektu. Veríme však, že spoločnými silami túto situáciu zvládneme.