Štartujeme nový projekt pre vylepšenie vzdelávania

1. júna 2018 sme odštartovali projekt Schola ludus 21, ktorý vypracuje koncepciu začleňovania neformálneho vzdelávania do formálneho vzdelávacieho procesu s cieľom vylepšiť vzdelávanie detí a mládeže.

Vzdelávanie je základným pilierom budúcnosti krajiny a kvalitný systém vzdelávania preto logicky zasahuje do všetkých oblastí života. Je potrebné prispôsobiť školstvo na Slovensku meniacemu sa prostrediu a požiadavkám na absolventov a vzdelávacích pracovníkov ako aj pracovného trhu.

Mnohé iniciatívy neformálneho vzdelávania prinášajú potrebnú inováciu, otvárajú témy a umožňujú deťom a mladým ľuďom získať vedomosti a schopnosti pre život v dnešnej dobe plnej rýchlych zmien, komplexnosti a neistoty. Avšak dodnes sa nepodarilo nájsť efektívne spôsoby prepojenia formálneho a neformálneho vzdelávacieho systému na Slovensku.

Naším cieľom je zmapovať iniciatívy neformálneho vzdelávania v Košickom a Prešovskom kraji a zanalyzovať bariéry, ktoré znemožňujú využívanie prvkov neformálneho vzdelávania na základných a stredných školách.

Na základe vyzbieraných informácií navrhneme koncepciu začleňovania neformálneho vzdelávania do formálneho vzdelávacieho procesu. Vytvoríme regionálnu diskusnú platformu aktérov pôsobiacich v oblasti vzdelávania a zapojíme širšiu verejnosť, aby aj občania mali možnosť ovplyvniť budúcnosť vzdelávania vo svojej krajine.

Viac informácií o aktivitách projektu uverejníme čoskoro.

Projekt Schola ludus 21 je podporený z Európskeho sociálneho fondu sumou 273,284.03 EUR.