Vyše 130 mladých ľudí získalo Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu aj vďaka našej podpore

Program Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (DofE) sa realizuje v 140 krajinách sveta a ročne ho absolvuje viac ako milión mladých ľudí, vďaka čomu DofE uznávajú špičkové svetové univerzity a takisto najväčší svetoví zamestnávatelia pri prijímacích pohovoroch. Hlavným dôvodom je, že tieto inštitúcie hľadajú v mladých ľuďoch predovšetkým rozvinuté charakterové vlastnosti ako napr. samostatnosť, vytrvalosť, cieľavedomosť a schopnosť prevziať za seba zodpovednosť, ktoré DofE priamo rozvíja.

Na východnom Slovensku podporujeme realizáciu programu už druhý rok. Vďaka našej finančnej podpore sa do programu na východnom Slovensku tento rok zapojilo 33 organizácií a škôl.

V piatok, 14. septembra 2018, na slávnostnej ceremónií v Prešove si svoje ocenenie prebralo viac ako 130 absolventov programu DofE zo 17 škôl a organizácií z východného Slovenska. Svoje ocenenie si prevzali z rúk Andrewa Gartha, veľvyslanca Spojeného Kráľovstva na Slovensku, Márie Takáčovej, zlatej absolventky DofE, ktorá teraz pôsobí v Google Slovensko, Pavla Miroššaaya, výkonného riaditeľa Košice IT Valley, našej riaditeľky Laury Dittel a riaditeľa Národnej kancelárie DofE Slovensko, Mariána Zachara.

Medzi ocenenými školami sú napríklad: Spojená škola Ľ. Podjavorinskej, Prešov, Spojená škola sv. Košických mučeníkov, Košice, Gymnázium Konštantínova, Prešov, Gymnázium sv. Františka Assiského, Levoča, Stredná zdravotnícka škola, Humenné.

 

DIANA KOLLÁROVÁ, maturantka z Gymnázia bl. Pavla Petra Gojdiča, Prešov, dostala vďaka DofE príležitosť dobrovoľne sa venovať detským onkologickým pacientom. Bývalá onkologická pacientka dobre vedela, aké prínosné je pre deti rozptýlenie, a tak každý týždeň vlakom dochádzala 30 km do Košíc, aby sa s malými bojovníkmi hrali rôzne hry, skúšali divadielka, spievali, kreslili či skladali puzzle. “Som šťastná, že som mojim novým kamarátom mohla prinášať úsmev na tvár a na chvíľu ich odpútať od toho, čo prežívali. Ja sama si pamätám, ako mi takéto momenty v liečbe veľmi pomáhali,” približuje Diana. Okrem toho pre deti organizovala triednu zbierku, za ktorú im následne kúpila darčeky.

DofE jej tiež pomohlo objaviť lásku k písaniu a tancu. Najväčšou výzvou bola pre ňu dobrodružná expedícia, ktorá je povinnou súčasťou programu. “DofE mi opäť potvrdilo, že skutočne nič nie je nemožné,” spomína na dva výstupy, počas ktorých napriek zdravotným komplikáciám zdolala so svojimi spolužiakmi vyše 50 km. “Vďaka tejto skúsenosti som si uvedomila, aká podstatná je tímová spolupráca, ale hlavne to, že nie som z cukru, a keď som zvládla toto, zvládnem v mojom živote už čokoľvek,” uzatvára.

TOMÁŠ MACKO, študent zo Strednej zdravotníckej školy, Humenné, sa v rámci rozvoja talentu venoval príprave a zdokonaľovaniu svojich poznatkov z podávania prvej pomoci. So svojimi spolužiakmi obsadil piate miesto v celoslovenskej súťaži. “V našom trojčlennom tíme sme boli všetci Dofáci. Som presvedčení, že aj to prispelo k tomu, že naša škola získala v tejto súťaži najlepšie miesto za posledné roky,” približuje. Tomáš vďaka DofE tiež začal aktívne behávať, po prvý krát sa zúčastnil behu Devín-Bratislava a dobrovoľne pomáhal s úpravou areálu školy, lebo ako sám vraví, “záleží mi na škole, do ktorej chodím. Prečo by som ju teda neskrášlil?”

MATÚŠ MURA, študent zo Spojenej školy sv. Košických mučeníkov, Košice, objavil svoju nepoznanú záľubu a skrytý talent v hraní na klavir. “Od malička som túžil naučiť sa hrať na tento nástroj. Až DofE ma však prinútilo zaprieť sa a tento sen si splniť,” približuje. V rámci programu tiež po prvýkrát dobrovoľníčil – rozdával jedlo bezdomovcom. “Vždy keď sa rozprávalo o dobrovoľníctve, predstavoval som si to ako pomoc v Afrike, niečo pre mňa na míle vzdialené. Teraz však už viem, že pomáhať sa dá aj tu a teraz,” uzatvára.

Gratulujeme všetkých oceneným absolventom a prajeme im do budúcnosti veľa úspechov a čo najlepšie zúročenie schopností, ktoré vďaka program Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu získali.