Čo musí človek urobiť, aby objavil novú jaskyňu a aký je rozdiel medzi jaskyniarom a človekom z Praveku?

Aj to sa dozviete v novom diele nášho podcastu Dobré správy z východu s jaskyniarom Gabrielom Lešinským.

V Slovenskom krase sa podarilo objaviť už vyše 1 350 jaskýň a za niektoré z nich ďakujeme výbornému jaskyniarovi Gabrielovi Lešinskému. Už 33 rokov skúma a dokumentuje jaskyne a „zbiera“ úžasné zážitky. O tie sa potom delí na sociálnych sieťach vo forme výborne napísaných statusov.

Gabriel precestoval mnoho krajín, až si uvedomil, že najkrajší je Slovenský kras a už z neho nepotrebuje odchádzať. Miluje jeho atmosféru, fluidum, prírodné podmienky, podmaz, aký dokáže vykúzliť hmyz. Ako sám hovorí, takú kulisu nikde inde nezažil.

Jaskyňa je konzerva, jaskyniar špongia a huba spieva

Gabriel ďalej tvrdí, že jaskyňa je konzerva, v ktorej je naložený čas a jaskyniari zasa ako špongie. Nasávajú množstvo podnetov a informácií v prostredí, kde je 100 % tma, vlhkosť a ticho. Ako sa v týchto podmienkach pracuje, v ktorej jaskyni rastie spievajúca huba a aký je rozdiel medzi jaskyniarom a človekom z Praveku, si môžete vypočuť v novom podcaste Dobré správy z východu s Gabrielom Lešinským.