Program rozvoja rómskych komunít realizujeme v spolupráci s Nadáciou Ekopolis od roku 2015 v košickom, prešovskom a banskobystrickom kraji. Cieľom programu je podporiť iniciatívy zamerané na rannú starostlivosť o dieťa a rodiny. Program zároveň zlepšuje životnú situáciu Rómov vo vybraných komunitách zlepšovaním ich prístupu k práci a možností naplňania základných potrieb, ako je bývanie a vzdelávanie. Prispieva k prekonávaniu predsudkov a sociálneho vylúčenia chudobných ľudí. Program má za sebou tri ročníky a aktivity podporené v súčasnom, treťom ročníku, budú ukončené v januári 2019.

Aktuálny stav výzvy

Uzatvorená

Ciele a krátka história

Ciele programu:

• zlepšenie zamestnateľnosti Rómov cez tvorbu pracovných príležitostí a zlepšenie pracovných návykov;
  • podpora bývaniarozvoj komunitného priestoru;
  • podpora vzdelávania detí a mládeže;
  • raná starostlivosť rómskych detí;
  • zlepšenie zdravotnej starostlivosti a iných služieb;
  • zmierňovanie predsudkov väčšinovej spoločnosti;
  • posilnenie kapacít mimovládnych organizácií poskytujúcich podporu rómskej menšine.

V rámci programu bolo doteraz podporených 26 projektov s nasledovným zameraním:

•     podpora zamestnateľnosti: 8 projektov
  •     podpora bývania a rozvoj komunitného priestoru: 4 projekty
  •     raná starostlivosť, vzdelávanie detí predškolského veku a mládeže: 14 projektov
  •     zlepšenie zdravotnej starostlivosti, služieb a výchova k rodičovstvu: 11

Program bol od začiatku koncipovaný s cieľom poskytovania podpory rómskym komunitám prostredníctvom vybraných mimovládnych organizácií, ktoré majú značné skúsenosti v tejto oblasti a sú schopné priniesť inovatívne riešenia problémov, ktorým čelia rómske komunity.

Jednou z hlavných priorít 3. a nasledovného 4. cyklu programu sú progresívne intervencie v teréne, ktoré podporujú rozvoj detí v ranom veku. K tomuto problému pristupuje program zo širšieho, holistického pohľadu, pretože v komunitách, v ktorých je raná starostlivosť najakútnejším problémom, žijú rómske rodiny v úplne neuspokojivých podmienkach bez prístupu k pitnej vode, bez energií, bez základných hygienických potrieb. Je ťažké implementovať efektívne zásahy v ranej starostlivosti bez riešenia širších problémov v komunitách a rodinách.

Podmienky a kritéria

Grantový program je realizovaný cez uzavretú výzvu. Pre viac informácií, kontaktujte programovú manažérku, Máriu Ház na maria.haz@karpatskanadacia.sk alebo na 055/622 1152.

V minulosti boli podporení

V 3. ročníku program poskytol malé granty pre 12 MVO, ktoré podporujú rozvoj nových a / alebo zlepšenie existujúcich modelov integrovaných prístupov k vzdelávaniu a komunitnej práci:

• Človek v ohrození – projekt: Integrácia Rómov na trh práce prostredníctvom služieb pracovného a kariérneho poradenstva
  • Detstvo deťom – projekt: Rodičovské centrum – vzdelávacie aktivity II
  • ETP Slovensko – projekt: Učíme sa učiť sa – dlhodobé uplatnenie inovatívnej FIE metódy v popoludňajších kluboch pre žiakov z rómskych osád vo Veľkej Ide pri Košiciach
  • Obec Raslavice – projekt: Rómski asistenti v MŠ Raslavice
  • Projekt Dom.ov – projekt: Kde domov ich
  • Svatobor – projekt: Rómsky záhradník /Romano Barardo
  • Združenie PRE LEPŠÍ ŽIVOT – projekt: Komunitná záhrada EDEN
  • OZ Nádej deťom – Komunitná škôlka
  • OZ Čarovné husle – Investícia v rannom detstve
  • OZ Združenie mladých Rómov – Aktivizácia detí žijúcich v MRK
  • OZ Komunitné centrum menšín – Podpora zdravotnej a finančnej gramotnosti detí
  • OZ Klub rómskych aktivistov na SR – Učenie je hra

Videá o projektoch podporených v 2. ročníku a ich výsledkoch.